Wat als je taalachterstand uit de vergelijking haalt, en ook opleidingsniveau: nemen vrouwen met migratieachtergrond dan evenredig deel aan de Vlaamse arbeidsmarkt als vrouwen met autochtone achtergrond? Waarom (niet)?
Wat als je taalachterstand en opleidingsniveau gelijkstelt, komen vrouwen met en zonder migratieachtergrond dan dezelfde drempels tegen op hun zoektocht naar werk en tijdens tewerkstelling? Waarom (niet)?
Dit willen we bij Blenders, samen met partner WAAI onderzoeken in het project ‘MADAM’ (projectnummer 9166). Met de steun van het Europees Sociaal Fonds starten we op 1 juni 2020 met het definiëren van ons onderzoek, en houden we onze vraagstelling tegen het licht samen met hoogopgeleide vrouwen met een migratieachtergrond, met werkgevers en met intermediaire- en kennisinstellingen. We toetsen af of onze probleemstelling scherper moet, we zoeken naar vernieuwende tools of versterking van bestaande, we speuren naar mazen in het net van ondersteuningsmaatregelen en leggen deze op tafel. Tot slot proberen we via ideation alle inzichten die we van de 3 doelgroepen mee kregen, samen te bundelen tot een prototype van dienstverlening. We kunnen dit prototype kort een eerste keer ruw laten testlopen.
Vervolgens pitchen we onze bevindingen voor een jury en weten we of we de geëxploreerde innovatie zullen mogen uitwerken in een volwaardige projectwerking!
Want to get involved? Contact us!"
Dit project wordt medegefinancierd door het Europees Sociaal Fonds.
Op basis van input die we verzamelden via online vragenlijsten, individuele gesprekken en een workshop, ontwikkelden we 6 personae. Waarom? Deze personae laten ons toe om op basis van echte ervaringen en inzichten drempels te exploreren die hoger opgeleide vrouwen met migratieachtergrond ervaren in hun zoektocht naar werk en tijdens tewerkstelling. Dit doen we vervolgens via empathy maps en journey mapping.
We geven telkens aan welke maatschappelijke betekenisgevers wel en niet spelen. Dit doen we om de consistentie van de personae te garanderen doorheen de verschillende workshops.
We gaan immers samen met werkgevers en HR-specialisten aan de slag met deze personae en verkennen drempels die er aan de andere kant van de tafel bestaan.
Vervolgens spelen deze papieren dames ook een rol in de workshop met intermediaire- en kennisinstellingen die in september staat gepland.
Zelf ook graag aan de slag met deze methode? We helpen je graag op weg.
Els Vanacker, Tom Verelst en Fatima Abdi zullen ons net zoals de andere personae helpen om in de ideation fase en de prototyping, rekening te houden met verscheidene contexten. Zo proberen we onze potentiële dienstverlening zo relevant mogelijk vorm te geven.
Op basis van een online survey, semi-gestructureerde interviews en de workshop op 15 september, maakten we samen 3 profielen op van intermediairs.
Bijdrage vanuit ESF: 34.911,96 euro
Bijdrage vanuit VCF: 34.911,95 euro
In het project ‘MADAM’ wil Blenders, samen met partner WAAI, de drempels exploreren die hoogopgeleide vrouwen met een migratieachtergrond die al langer in Vlaanderen verblijven, ervaren op het vlak van evenredige participatie op de arbeidsmarkt.