Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Project MADAM: Van storytelling tot journey mapping

DSC 0324

Op dinsdag 14 juli vond in de Work out Room in Brussel de eerste workshop binnen project MADAM plaats

Gewapend met ontsmettingsspray, mondmaskers, handgel en handschoenen, trokken we richting Brussel. We pasten ons voorzien aantal deelnemers van 15 aan naar de covid-gerelateerde maximum van 11 personen.

Story telling, fishbowl methode, personae

We zetten ons in een corona-aangepaste cirkel (dat is: netjes aan de voorbehouden plaatsen aan tafel), en vertelden elk over onze ervaring in het zoeken en vinden van werk. Wie niet aan het woord was, noteerde opvallende aspecten uit het relaas van de verteller. Nadien koppelden we terug en uit deze dialoog puurden we drempels die ervaren werden tijdens (de zoektocht naar) een job. Deze drempels kwamen op post-its terecht, waarmee we 3 fictieve personen oftewel 'personae' invulden. Zo kwamen we tot 3 personae waarin we herkenbare en echte ervaringen puzzelden: Aline, Petra en Mahsa. Nadien voegden we nog 1 persona toe, gebaseerd op input uit de één op één gesprekken: Tinne.

Journey mapping

Na een verkwikkende lunch die werd verzorgd door Our House Project gingen we aan de slag met een journey mapping. Deze methode is een manier om informatie te verzamelen over de verschillende stappen van een proces heen. De vragen die wij ons stelden: wat was het doel van deze stap? Wie was er bij betrokken? Wat was je gevoel? Wat waren remmingen? Wat kan beter en hoe?

Dit over de volgende fasen: het zoeken van een vacature; uitgenodigd worden voor een gesprek; voorbereiding van een sollicitatiegesprek; het sollicitatiegesprek zelf en niet geselecteerd worden.

DSC 0357

Wat vonden de deelnemers zelf van deze dag?

Hoe nu verder?

De verzamelde input wordt geanalyseerd en getoetst aan bestaand cijfer- en onderzoeksmateriaal. De respons op de online bevraging van werkgevers en HR medewerkers en intermediaire organisaties loopt binnen en de één op één gesprekken worden ingepland. In augustus vindt de eerstvolgende workshop plaats: samen met werkgevers en HR medewerkers buigen we ons over de vraag welke rol diversiteit en inclusie spelen op de werkvloer, of hier grenzen aan te stellen zijn, welke drempels er bestaan in het aanwerven van hoger opgeleide vrouwen met migratieachtergrond en wat de uitdagingen zijn rond het vinden en binden van talent!

Drie leestips alvast voor wie even begeesterd geraakt als wij:

- Momo (Michael Ende)

- Zero Exclusion - Inclusie als DNA van de innovatieve organisatie (Wendy Ranschaert en Fatima Yassir)

- Baanbrekers - Kracht uit Afkomst (Güler Turan)

Meer weten over Tinne Jansens, Mahsa Nemariam, Petra Ahmetovic en Aline Rodriguez? Geef een seintje!

Geef een seintje!