Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Let's Talk About Work

Ontwerp zonder titel 18

Let's Talk: over toeleiding naar werk, retentie en welzijn op de werkvloer

Welkom bij de podcast van de groep WEB-Blenders. Onze gesprekken gaan over werk, de weg naar werk, welzijn op de werkvloer en alles wat daarmee te maken heeft. Het eerste seizoen is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Belfius, afleveringen komen tot stand dankzij de magie van een dynamisch productieteam.
beluister hier

Aflevering 9 (sz 2): Frederik Matthijs over impact investeren als hefboom voor inclusie

In deze aflevering hebben Bart Wuyts (WEB-Blenders) en Frederik Matthijs (Trividend) het over de rol van impact investeren in het versnellen van inclusie op de werkvloer én onder ondernemers. Welke drempels hier nog liggen voor investeerders en ondernemers én welk advies Frederik aan beiden meegeeft, kom je te weten in dit gesprek. Voor deze aflevering waren we te gast bij Kunnig, een maatwerkbedrijf dat staat voor sociaal-economisch en duurzaam ondernemen. Luister je mee?

Cover sz 2 afl 8

Aflevering 8 (sz) 2: Tom Stijven over ademhaling als afstandsbediening van het brein

In deze aflevering gaat Bart Wuyts het gesprek aan met Tom Stijven van Just Breathe! Het gesprek gaat over de kracht van ademhaling, het effect daarvan op ons welzijn, en manieren waarop we hier beter op kunnen inzetten. Is het zo dat mensen die hun ademhaling bewust beheersen, betere beslissingen maken in het leven? Luister vanaf 1 augustus 2024 mee en kom het te weten!

Sz 2 afl 7 cover aflevering

Aflevering 7 (seizoen 2) Maurice Crul over de kunst van het samenleven

In deze aflevering reflecteren we met professor Maurice Crul, hoogleraar onderwijs en diversiteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam, over de nieuwe minderheid en hoe deze mensen deelnemen en bijdragen aan de kunst van het samenleven.

Het boek ‘De Nieuwe Minderheid: Over Mensen Zonder Migratieachtergrond in de Superdiverse Stad’ vormt de aanleiding voor dit gesprek – een boek dat trouwens gratis, open acces, te vinden is online. Luister mee naar dit gesprek dat de zevende aflevering vormt van ons tweede seizoen en verken samen met ons wat integratie, belonging uncertainty en segregatie betekenen voor onze toekomst.

Podcast cover sz 2 afl 7

Aflevering 6 (seizoen 2) Sophia Honggokoesoemo en Eva Maréchal over vrij spelen, meertaligheid en inclusie

In deze aflevering gaat Bart Wuyts in gesprek met 2 gasten: Eva Maréchal, die met Hop Up een innovatief concept in de wereld heeft gezet dat kinderen versterkt in vrij spel; en Sophia Honggokoesoemo die meertalige kinderboeken schrijft.

Vanuit WEB-Blenders zijn we er ons maar al te goed van bewust dat inclusie iets is waar best proactief op wordt ingezet. Als we de context en de mogelijkheid creëren voor kinderen om op te groeien als de creatieve speelarchitecten die ze zijn, én tegelijkertijd taalontwikkeling niet in een keurslijf dwingen dat thuistaal afzet tegenover het Nederlands – dan stomen we individuen klaar die niet enkel toestromen naar de arbeidsmarkt, maar er impactvol vorm aan zullen geven!

Luister mee en duik in de linken tussen taal, creativiteit en inclusie.

Sz 2 afl 6

Aflevering 5 (sz 2): Klara Segers over de kinderopvangzaak

Welkom bij deze aflevering van 'Let’s Talk About Work'. Bart Wuyts en Klara Segers van de Vrouwenraad gaan in gesprek over veranderingen in de regels voor kinderdagverblijven. Aanstaande moeders die voor 27 maart zwanger werden, kunnen opgelucht ademhalen, maar de veranderingen brengen nieuwe uitdagingen voor gezinnen die het al moeilijk hebben, inclusief veel gezinnen uit de middenklasse. De Vrouwenraad en 19 andere organisaties stappen naar het Grondwettelijk Hof om hier iets tegen te doen. Tune in voor meer informatie en kom te weten hoe je je kan engageren!

Sz 2 afl 5

Aflevering 4 (sz 2): Nicky Dries over de toekomst van werk en constructief pessimisme

In deze boeiende aflevering duiken we in de complexe wereld van de toekomst van werk met professor Nicky Dries. Ze deelt haar perspectieven op de impact van technologie, zoals artificiële intelligentie, en de noodzaak van een kritische blik op optimistische voorspellingen. Professor Dries benadrukt het belang van collectieve actie en de kracht van vereniging in het vormgeven van een arbeidsmarkt die inclusief en rechtvaardig is. Haar visie op 'constructief pessimisme' daagt ons uit om voorbij de status quo te denken en te streven naar een arbeidstoekomst die iedereen ten goede komt. Een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in de sociale en democratische aspecten van werk in de nabije toekomst.

Sz 2 afl 4

Aflevering 3 (sz. 2) Mounir Samuel over taal, de grote vraag van vandaag en diversvaardige tewerkstelling

In deze aflevering verkennen we de diepgaande visie van Mounir Samuel op het vormgeven van een diversvaardige samenleving. Samuel, wiens werk raakt aan politiek, cultuur, en diversiteit, nodigt ons uit tot een reflectie op hoe taal onze realiteit vormgeeft en uitsluit. Hij deelt inzichten uit zijn boek 'Je Mag Ook Niets Meer Zeggen', waarin hij pleit voor een diversvaardige benadering van communicatie, met het doel een meer gelijkwaardige wereld te creëren. Zijn verhaal benadrukt het belang van het erkennen en overbruggen van systematische uitsluitingen, en inspireert tot actie voor positieve verandering in de samenleving en op de werkvloer.

Podcast sz 2 afl 3 cover

Aflevering 2 (Sz. 2): Andrea Bardyn en Stef Heylen over Duo For A Job

In deze aflevering duiken we diep in de wereld van Duo For A Job, een initiatief dat duo's vormt tussen jongeren met een migratieachtergrond en ervaren professionals om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Andrea Bardyn en Stef Heylen delen verhalen over het bouwen van bruggen tussen verschillende culturen en generaties, het overwinnen van taalbarrières, en het belang van flexibiliteit bij werkgevers. Ze benadrukken het cruciale belang van persoonlijke begeleiding en de rijke leerervaringen voor zowel mentees als mentoren.

Podcast sz 2 cover 2

Aflevering 1 (sz. 2): Katherina Swings over inclusive leadership, het Pygmalion effect en Ubuntu

In dit gesprek bespreekt Katherina Swings, docent en oprichter van CoWings, haar benadering van inclusief leiderschap en de invloed van zorgzame communicatie op een empathische samenleving. Ze deelt haar reis van rechtenstudie naar HR en vervolgens naar haar focus op diversiteit en inclusie. Katherina benadrukt het belang van het creëren van 'treasure hunting' in plaats van 'headhunting' in werving en selectie. Ze bespreekt ook de noodzaak van bewustwording rond vooroordelen en stereotypen, en de kracht van Ubuntu, een Afrikaanse filosofie die het belang van gemeenschap en verbondenheid benadrukt.

Podcast sz 2 cover 1

Aflevering 10: Sana Sellami over urgente veranderingen met impact

In deze tiende aflevering hebben we niemand minder dan Sana Sellami te gast. Sana is socioloog en communicatiestrateeg, ze bouwde expertise op binnen het domein diversiteit en inclusie, waarbij inclusieve organisatiecultuur en inclusieve communicatie belangrijke topics zijn. Verder is ze enorm gepassioneerd door onderwijs en droomt ze ervan om hier structurele veranderingen op gang te kunnen brengen. Het gesprek tussen Bart en Sana meandert van krapte op de arbeidsmarkt, naar de rol van het onderwijs én wat er van een overheid wordt verwacht, naar positieve trends - en bedrijven die het goede voorbeeld geven.

Afl 10 Sana Sellami

Aflevering 9: William Boeva over leven in gesubsidieerde segregatie

In deze aflevering gaan Bart Wuyts en William Boeva in gesprek over inclusie: wat er beter kan in het onderwijs, in wetten en decreten, in tewerkstelling. Humor komt aan bod, maar ook mensenrechtenschendingen en hoe we in interactie met elkaar niet te snel kwaad moeten worden. Stel jezelf de vraag hoeveel mensen je kent die een beperking hebben, en die geen familie zijn. En luister naar deze boeiende aflevering!

Podcast aflevering covers

Extra aflevering: Laila Ekchouchou over Switching Talent

In deze aflevering gaat Bart Wuyts in gesprek met Laila Ekchouchou, manager bij Time4Society. Bart en Laila hebben het over het succesvolle project Switching Talent, over de impact van leerkrachten, en over een nieuwe manier van leren.

Helemaal in lijn met project Switching Talent, werd deze aflevering ge-edit door Inge Duytschaever die bij Blenders op de jobswitch kwam in het kader van Switching Talent. Inge wilde proeven van het producen van een podcast, en voilà: na het bijwonen van een training in-house podcast producing, nam Inge zelf deze aflevering onder handen!

Podcast aflevering covers

Aflevering 8: Raïssa Peeters en Fatmagül Dinç over hoe inclusie geen rocket science is, de rol van onderwijs en verbinding in tijden van polarisatie

In deze aflevering hebben we Raïssa Peeters te gast, gekend als Lady Blaxx on stage en experte onderwijs; en ook Fatmagül Dinç schuift aan rond de tafel – Fatmagül is experte media en beeldvorming én mamablogger gekend van de blog lost with kids waarmee ze inspireert met kidsproof activiteiten dichtbij en ver weg. We nodigden Fatmagül en Raïssa uit omdat ze founders zijn van NON.VLAANDEREN – een initiatief dat het licht zag vanuit een doorleefde urgency om van inclusie en diversiteit een transparante, no-bullshit en werkende realiteit te maken. Blijf luisteren en kom te weten hoe de jaren ’90 mentaliteit ons nog te vaak parten speelt, hoe borstkanker, slecht aangelegde voetpaden en gebrek aan betaalbare kinderopvang ons verbinden en waarom het storend is dat we over ‘de ander’ denken in termen van held of slachtoffer.

Podcast aflevering 8 cover

Aflevering 7: Sharon Augustus over normdenken, inclusie en instroom in België en Nederland

Sharon Augustus is instroom experte inclusie en diversiteit bij de gemeente Eindhoven. Sharon woonde en werkte in Vlaanderen én in Nederland en biedt ons een helder perspectief op hoe de context in beide landen 'mijlenver anders' is en hoe langer hoe minder vergelijkbaar. Het gesprek gaat over levensduurte, solidariteit versus ieder voor zich, de plaats en rol van het middenveld, relativiteit van cijfers (is in Nederland 'iedereen aan de slag' of zit dat toch wat genuanceerder?), de tot kunst verheven unconscious bias die toekomstvoorspellende eigenschappen toedicht aan criteria die er niet toe doen. Kortom: een gesprek met een rasechte millennial over allesbehalve koetjes en kalfjes en met de nodige kippenvelmomenten.

Podcast aflevering sharon

Aflevering 6: Fatima Yassir over mensgericht ondernemen en de eerste stappen van jongeren in hun professionele leven

Fatima Yassir doet binnen Stichting Arbeid & Organisatie (SERV) onderzoek naar arbeidsmarktorganisatie-gerelateerde onderwerpen, en is freelancer bij UPOP. In dit gesprek wisselen Fatima en Bart van gedachten over trends en ontwikkelingen in een krappe arbeidsmarkt op vlak van inclusief ondernemen en welke ondersteuning jonge werknemers verwachten. Komen ook aan bod: verschillende lagen van de lasagne, hoe managers en direct leidinggevenden ook een soort ouders zijn, en waarom het jammer is dat innovatie en ondernemerschap zo gecompartimentaliseerd zijn ondergebracht in veel bedrijven.

Podcast aflevering covers 2

Aflevering 5: Eline Cote over inclusie en gendergelijkheid in de wereld van de klassieke muziek

Eline Cote is professioneel muzikante en founder van het Virago Symphonic Orchestra - een all woman symfonisch orkest dat awareness creëert aangaande genderongelijkheid in de wereld van de klassieke muziek. Eline is gebeten door inclusie én door muziek en neemt ons in dit gesprek op meesterlijke wijze mee langs onderzoek en praktijk. Want de geschiedenis is altijd hard geweest voor vrouwen en de plaats die zij mochten innemen. Is dat vandaag nog zo? En kunnen rolmodellen het verschil maken?

Podcast aflevering covers 14

Episode 4: Yara Al-Adib on learning to say no, the quest for balance and contribution to safe spaces

Yara Al-Adib is educated as a user/customer experience designer and helped understand customers' needs and pick up social behaviours which eventually got her to start a business in 2018 based on the need to empower women and shed a light on a new emerging culture in Belgium: the Syrian culture. She now is exploring self development throug conscious movement and embodiment, like 5 rhythms and Open Floor. In this conversation Yara lets us in on both her business and personal life and shares with us some critical insights on systemic opportunities and challenges.

Podcast aflevering covers 13

Aflevering 3: Shanice Wanjiku over interimkantoren, het belang van community en zelfzorg

Shanice Wanjiku is een multipassionate duizendpoot die haar leven indeelt in periodes van 5 jaar om zichzelf de kans te geven om zoveel mogelijk passies te exploreren. Naast haar engagement via Jumuiya Consulting, zet Shanice ook in haar leven naast het werk steeds community centraal. In het gesprek deelt Shanice o.a. wie haar inspireert en wat zij doet om zichzelf steeds beter te leren kennen (plus waarom dat zo belangrijk is).

Podcast aflevering covers 12

Aflevering 2: Sümeyye Soydemir over ondernemen als female founder met migratieroots

Sümeyye Soydemir is onderneemster met Turkse roots die o.a. het eerste cultuursensitieve woonzorgcentrum oprichtte dat geschikt is voor moslims. Ze heeft een sterke visie op inclusie en deelt deze rijkelijk in het podcastgesprek. Bonus: aan het einde van het gesprek kom je te weten wat je als werkgever kan doen om de werkomgeving vorm te geven met zorg voor medewerkers die vasten of bidden.

Podcast aflevering covers 10

Aflevering 1: Anna Gaik, head of foreign recruitment division bij Accent, over open minded hiring

Anna Gaik is general manager van de foreign recruitment afdeling van Accent. Uitzendbedrijf Accent werkt vanaf februari alleen nog maar met anonieme CV’s zonder leeftijdsindicatie. De bedoeling is om werkgevers met een zo open mogelijke geest naar kandidaat-werknemers te laten kijken. Tijd voor een gesprek over dit initiatief, de noden van onze werkvloeren en de reactie van bedrijven op dit pioniersinitiatief!

Podcast aflevering covers 11