Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

INNOVATIES

Sociaal-Circulaire Hub

Sociaal-Circulaire Hub Kempen+

Looptijd: 01/05/2021 tot 31/12/2023
De Sociaal-Circulaire Hub Kempen+ is een netwerk van ondernemingen, lokale overheden en experten met als doel om kansen en noden te detecteren voor een circulaire economie. Hierbij spenderen we extra aandacht aan de meerwaarde die de sociale economie in een circulaire keten kan verwezenlijken. De Hub vertaalt de noden en kansen ook effectief in concrete cases: nieuwe, duurzame businessopportuniteiten die een boost geven aan de tewerkstelling in onze regio. 7 organisaties bundelen de krachten om de Hub op de kaart te zetten en reeds meer dan 50 stakeholders zijn nu al actief betrokken om werk te maken van nieuwe sociaal-circulaire ketens! Blijf je graag op de hoogte van de activiteiten en realisaties van de Hub?
Schrijf je in op de nieuwsbrief
0 3 Logo banner wit nieuw

Hoe pakken we dit aan?

 1. Detecteren en verzamelen van circulaire ideeën, kansen en noden
  Om concrete sociaal-circulaire cases vorm te geven heeft de Hub in eerste instantie nood aan input uit het brede werkveld. Laat ons weten of je als regulier bedrijf, sociale-economie-initiatief of lokale overheid verdere actie wil ondernemen op één of meerdere van onderstaande vragen. Vervolgens maken we er samen met het netwerk van de Hub werk van!

  - Wil jouw bedrijf inzetten op circulair ondernemen?
  - Wil je je afvalberg verkleinen, maar weet je niet hoe?
  - Werk je reeds aan een circulair businessmodel, maar ontbreken er enkele cruciale schakels?
  - Ben je benieuwd welke rol een maatwerkbedrijf kan spelen in dit proces?
  - Is jouw bedrijf actief in de sociale economie en zie je kansen in samenwerkingen rond circulariteit?
  - Heb je een andere nood of heb je een ander idee?

  Laat het ons weten via onderstaande knop of een mail aan herwin.daniels@blenders.be.

 2. Realiseren van concrete cases en ontwikkelprojecten
  Het realiseren van concrete cases vormt de ruggengraat van de Hub. De Hub kan rekenen op de nodige kennis en capaciteit om waardeketens te sluiten: Een uitgebreid panel bestaande uit experten in verschillende expertisedomeinen staat paraat om zich vast te bijten in zowel kleine als grote circulaire vraagstukken. Per case wordt bekeken welke samenwerkingsverbanden en financiering nodig is om rendabele, circulaire businessmodellen op te zetten met een sociale component. De eerste projecten zijn momenteel al in ontwikkeling, maar dat mogen en kunnen er veel meer worden.

 3. Inspireren en connecteren via activiteiten
  De Hub zal geregeld activiteiten opzetten gaande van inspirerende talks, hands-on workshops tot matchmaking events. Daar waar nodig zetten we specifiek in op deelaspecten van circulaire ketens zoals bijv: de mogelijkheid tot een lerend netwerk rond circulaire verpakkingen. Blijf op de hoogte via onze sociaal-circulaire nieuwsbrief!
OPROEP: laat ons weten aan welke (concrete of minder concrete) circulaire vraagstukken jouw onderneming wil werken!
De stem van onze stakeholders

Werkingsgebied en focus van de Hub

Het werkingsgebied van de Hub is op te vatten als een krijtlijn rond de regio Kempen en Voorkempen. Of anders verwoord: tot aan de steden Antwerpen en Mechelen.

De Hub zal enige focus leggen op de brede Circulaire Maakindustrie, die een belangrijke economische component vormt in de ruime regio Kempen. Waarbij we eveneens het potentieel van 5 sub sectoren detecteerden, zijnde: Afval & Terugwinning, Metaal, Bouw, Voeding en de Hout- & meubelindustrie. Daarnaast blijft de Hub openstaan voor opportuniteiten die zich vanuit een breed en multisectorieel werkveld zouden aandienen.

Focus van de Hub

Inspiratie via onze blogpostreeks

In deze blogpostreeks van de Sociaal-Circulaire Hub Kempen+ leggen we uit hoe en waarom je als onderneming stap voor stap deel kan uitmaken van de circulaire economie. We verwijzen daarbij naar concrete cases en tools die inspirerend kunnen werken om zelf stappen te ondernemen. Blenders werkt hiervoor, als promotor van de Hub, samen met VITO, die als kennispartner wetenschap en praktijk met elkaar verbindt.

Blog 1 - Circulaire bedrijfsmodellen: wat en waarom?

Blog 2 - Circulaire strategieën: meer dan recyclage

Blog 3 - Circulair ondernemen: wat kan ik doen? (1)

Blog 4 - Circulair ondernemen: wat kan ik doen? (2)

Blog 5 - Circulair ondernemen: wat kan ik doen? (3)

Partners

Een gemotiveerd partnerschap bestaande uit VITO, Thomas More, de Open Manufacturing Campus, UNIZO provincie Antwerpen, maatwerkbedrijf Lidwina, Stadsregio Turnhout en Blenders zal tot einde 2022 de krachten bundelen.

Lees meer over de complementaire inbreng van deze 7 organisaties
Combinatielogo ESF vlaio Vlaanderen Circulair

Contactpersoon