Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Foto14 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21

Netwerkevent sociaal ondernemen oogst veel bijval

Op donderdag 21 oktober vond in de Warande in Turnhout het eerste fysieke evenement van de Sociaal-Circulaire Hub Kempen+ plaats. 45 deelnemers luisterden naar inspirerende succesverhalen uit de circulaire economie en wisselden ervaringen uit met experten.

Een zeer geïnteresseerde groep van deelnemers van Kempische kmo’s, sociale-economiebedrijven en lokale en regionale besturen luisterde naar de boeiende getuigenissen van twee Kempische ondernemingen over hun ervaringen in de circulaire economie. Tijdens een paneldiscussie werd levendig commentaar gegeven en er werd druk van gedachten en ideeën gewisseld met experts op de diverse gebieden van circulariteit.

Zowel Jeroen Raeijmaekers en Dirk Geenen van Q-lite als Jean-Paul De Vos van Ecorub zijn circulaire ondernemers van het eerste uur en hoewel beide ondernemingen verschillen in omvang en structuur, was hun eensluidende boodschap dat duurzaamheid en circulariteit een vanzelfsprekend onderdeel kunnen zijn van bedrijfsvoering en leiden tot een rendabel businessmodel voor korte en lange termijn.

"De transformatie naar circulair ondernemen start met de bewustwording van de mogelijkheden die er zijn in elk bedrijf. De verhalen van early adopters zijn een echte stimulans om daar grondig over na te denken."
Rita Thijs - KU Leuven

Q-lite

Q-lite, fabrikant van grote displays, heeft een uitgewerkte managementaanpak waarbij circulaire doelen samen met medewerkers, leveranciers en klanten worden opgesteld en opgesplitst in haalbare stappen in de tijd. Zo blijft het voor iedereen overzichtelijk en wordt na verloop van tijd toch spectaculaire vooruitgang geboekt.

Het aanbieden van displays as a service vraagt om een andere aanpak van regelgeving en organiseren van ontmanteling na gebruik, waarbij Q-lite nog wel stuit op barrières. De deelnemende overheden en sociale-economiebedrijven pakten de handschoen echter onmiddellijk op en er zijn al initiatieven opgestart om aanbestedingsregels aan te passen en het vakmanschap van de sociale-economiebedrijven in te zetten bij ontmanteling.

Ecorub

Ecorub, producent van rubber producten voor tuin, natuurbeheer en transport uit gerecycleerde heftruckbanden, vertrekt van de overtuiging dat ieder product meer is dan de optelsom van materiaal en werkuren: er zit in ieder product een intrinsieke waarde die blijvende toegevoegde waarde heeft ook nadat het product in de eerste toepassing is versleten. Jean-Paul De Vos toonde op inspirerende wijze aan dat creativiteit, out-of-the box denken, volhouden én systematisch werken uiteindelijk deze blijvende toegevoegde waarde blootlegt zodat hij kan omgezet worden in nieuwe rendabele toepassingen.

Mooi is ook dat Ecorub de uitdaging van nieuwe hightech in vliegtuigbanden op dezelfde creatieve manier oppakt en tot aansprekende producten weet om te vormen. De toehoorders waren enthousiast en hopen en verwachten nog veel meer creatieve inspirerende ideeën uit Rijkevorsel.

"Een verruimend event, dat je stimuleert uit je comfortzone te treden op een zeer aangename manier."
Esther Reynders - deSter

De deelnemers waren enthousiast over de discussies met de experten die hen nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen gaven, waarmee ze verder aan de slag kunnen in hun circulaire business.

De Sociaal-Circulaire Hub zet in op inspiratie, inzicht, bewustwording, samenwerking en deze doelstellingen werden zeer positief beoordeeld door de deelnemers. Wordt vervolgd!

Foto8 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto13 SC Hub Circulair Ondernemen 21 01 21 Foto1 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto15 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto6 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto4 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto9 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto12 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto10 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21 Foto3 SC Hub Circulair Ondernemen 21 10 21
Partners Sociaal Circulaire Hub Kempen
Combinatielogo ESF vlaio Vlaanderen Circulair