Een zeer geïnteresseerde groep van deelnemers van Kempische kmo’s, sociale-economiebedrijven en lokale en regionale besturen luisterde naar de boeiende getuigenissen van twee Kempische ondernemingen over hun ervaringen in de circulaire economie. Tijdens een paneldiscussie werd levendig commentaar gegeven en er werd druk van gedachten en ideeën gewisseld met experts op de diverse gebieden van circulariteit.
Zowel Jeroen Raeijmaekers en Dirk Geenen van Q-lite als Jean-Paul De Vos van Ecorub zijn circulaire ondernemers van het eerste uur en hoewel beide ondernemingen verschillen in omvang en structuur, was hun eensluidende boodschap dat duurzaamheid en circulariteit een vanzelfsprekend onderdeel kunnen zijn van bedrijfsvoering en leiden tot een rendabel businessmodel voor korte en lange termijn.
Q-lite, fabrikant van grote displays, heeft een uitgewerkte managementaanpak waarbij circulaire doelen samen met medewerkers, leveranciers en klanten worden opgesteld en opgesplitst in haalbare stappen in de tijd. Zo blijft het voor iedereen overzichtelijk en wordt na verloop van tijd toch spectaculaire vooruitgang geboekt.
Het aanbieden van displays as a service vraagt om een andere aanpak van regelgeving en organiseren van ontmanteling na gebruik, waarbij Q-lite nog wel stuit op barrières. De deelnemende overheden en sociale-economiebedrijven pakten de handschoen echter onmiddellijk op en er zijn al initiatieven opgestart om aanbestedingsregels aan te passen en het vakmanschap van de sociale-economiebedrijven in te zetten bij ontmanteling.
Ecorub, producent van rubber producten voor tuin, natuurbeheer en transport uit gerecycleerde heftruckbanden, vertrekt van de overtuiging dat ieder product meer is dan de optelsom van materiaal en werkuren: er zit in ieder product een intrinsieke waarde die blijvende toegevoegde waarde heeft ook nadat het product in de eerste toepassing is versleten. Jean-Paul De Vos toonde op inspirerende wijze aan dat creativiteit, out-of-the box denken, volhouden én systematisch werken uiteindelijk deze blijvende toegevoegde waarde blootlegt zodat hij kan omgezet worden in nieuwe rendabele toepassingen.
Mooi is ook dat Ecorub de uitdaging van nieuwe hightech in vliegtuigbanden op dezelfde creatieve manier oppakt en tot aansprekende producten weet om te vormen. De toehoorders waren enthousiast en hopen en verwachten nog veel meer creatieve inspirerende ideeën uit Rijkevorsel.
De deelnemers waren enthousiast over de discussies met de experten die hen nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen gaven, waarmee ze verder aan de slag kunnen in hun circulaire business.
De Sociaal-Circulaire Hub zet in op inspiratie, inzicht, bewustwording, samenwerking en deze doelstellingen werden zeer positief beoordeeld door de deelnemers. Wordt vervolgd!