Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Digidak in tijden van Covid 19

Digidak in tijden van COVID-19

Voor onze Digidak-werking, die in 17 steden en gemeenten inzet op digitale vaardigheden en sociale cohesie, stemt de doortocht van COVID-19 tot nadenken. Als een paal boven water staat alvast dat niemand (maar dan ook echt niemand) nog in twijfel zal trekken dat digitale basisvaardigheden behoren tot de 21e-eeuwse vaardigheden.

Wat we ook zien: de digitale kloof is nog steeds diep; materieel zowel als inhoudelijk. Solidariteitsacties en initiatieven schieten als paddestoelen uit de grond, dat doet deugd. En ook: video-instructies zeggen soms meer dan 1000 letters. Daarom gaan we in zee met partners voor wie digitale content creëren een tweede natuur is. Bekijk hier de eerste vrucht van deze samenwerking en deel gerust met scholen en leerlingen!

Digidak maakt deel uit van de Vlaamse taskforce e-inclusie (zie ook https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vub-richt-taskforce-e-inclusie-op-in-strijd-tegen-digitale-uitsluiting/article-news-1585643.html) waar we de taak opnemen van het hertalen (en soms vertalen) van instructies én we zetten ons netwerk van vrijwilligers in om samen met partners een nationaal netwerk van ‘digibuddies’ uit te rollen.

Bovendien werkt Digidak hard aan het bereiken van de ‘blinde vlekken’ die door de ‘digital for youth’ oproep niet worden bereikt: we zijn op zoek naar computers/tablets die ingezet kunnen worden door kwetsbare jongeren, zoals o.a. aan leerlingen van OKAN-klassen die niet in de prioritaire doelgroep zijn opgenomen. Een aantal van onze eigen toestellen worden ondertussen ook ingezet door begeleiders in de kinderopvang, die nu ook op de digitale weg zijn aangewezen voor contact met collega’s. Primagaz en SHM De Ark doneerden toestellen die we via de lokale besturen doen terecht komen bij de meest kwetsbaren. Alle materiaal is welkom. Heeft jouw bedrijf/organisatie nog toestellen om te schenken? Laat het ons weten! Wij zorgen ervoor dat ze professioneel opgeschoond worden.

Leerlingen zonder thuislaptop

De Digidak-website is the place to be voor digitale tips & tricks: je vindt er o.a. in meerdere talen hoe je je vergoeding tijdelijke werkloosheid aanvraagt; hoe het onderwijs viraal gaat; tips om digitaal contact te houden; digitale oefen-omgevingen; handige digitale toepassingen en apps. Ken je bv. de gratis Adobe Scan app? Kan van pas komen bij het telewerken!

Onze Digidak-vrijwilligers zitten niet stil: zo loopt er een testopstelling in woonzorgcentrum Lindelo waarmee bewoners via praatbox.be in contact blijven met de buitenwereld.

Met de steun van Intracto kunnen we onze workshop ‘veilig op het internet’ 10 x gratis aanbieden. Aarzel niet en contacteer ons zodat we samen kunnen inplannen. Dan vliegen we er – binnenkort – samen in! We bekijken trouwens volop om hier een online webinar versie van ter beschikking te stellen.

In tijden van crisis kent men zijn partners: met Beego en Digibeta zijn we met ons gat in de boter gevallen. Ons devies is immers: de digitale kloof overbruggen? Dat doen we samen! Kriebelt het om ook een engagement op te nemen? We horen graag van je! Wist je trouwens dat Beego een platform lanceert om eenzaamheid te bestrijden bij bewoners van woonzorgcentra?

Het heetst van de naald: de vraag of we enkele contactloze digipunten kunnen garanderen, waar mensen terecht kunnen die noch over internetverbinding, noch over het nodige materiaal beschikken. Zie je dit graag in jouw gemeente gerealiseerd? Laat het ons weten!

En wat na de COVID-19 crisis? Digidak ondersteunt graag lokale besturen bij het opzetten van een ict-uitleendienst.

Je ziet: Digidak zit nooit stil, en nu al helemaal niet. More to follow!

Een idee over wat Digidak kan betekenen voor jouw gemeente, woonzorgcentrum, buurt, vrijwilligers ...? We horen graag van je op info@digidak.be.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste Digidak-nieuws? Schrijf je in op de nieuwsbrief, volg ons op Facebook en hou de website in de gaten.

Heb je specifieke vragen? Of waardevolle ideeën?

Neem dan zeker contact op met Artemis!
Via deze link
Logo digidak langwerpig1