Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Afbeelding FBD NB 04 22

Data-gedreven ondernemen: Ik heb de data - wat nu?

Wanneer we in het kader van Futures by Design in gesprek gaan met kmo’s die meer data-gedreven willen gaan ondernemen, merken we vaak dat er al veel data aanwezig is die beter ingezet zou kunnen worden. Dikwijls weten maar een paar mensen dat die data aanwezig is, of is er nood aan meer frequente data-inzichten.

Dus hoe kan die data beter en sneller ontsloten én gedeeld worden? Welke tools kunnen jou daarbij helpen?

Onderstaande is geschreven op maat van de beginnende data-gedreven ondernemer, dus niet voor de doorgedreven data-analist. De focus hieronder ligt op de tools, maar houdt steeds in gedachte waarom je de data-analyse wil doen en waarvoor je de data wil gebruiken. Laat je dus niet enkel leiden door wat de tools kunnen.

  • Je hebt een dataset in een systeem, en je weet hoe je deze kan exporteren? Dan blijft de eerste evidente en laagdrempelige tool natuurlijk Excel. Dit geeft nog altijd een heleboel mogelijkheden qua data-analyse: je kan rustig beginnen met simpele rapporten en gaandeweg meer complexere analyses doen. Zit je vast? Er zijn massa’s trainingen op de markt van beginner tot expert, ook veel online tutorials en je kent vast wel een Excel expert in je nabijheid.
  • Vergeet ook zeker niet om te kijken wat de rapporteringsmogelijkheden zijn in de systemen die je al gebruikt. Veel boekhoudpakketten, HR systemen, CRM tools, … hebben standaard rapportering ingebouwd en mogelijkheden om aangepaste rapporten te maken. Vaak zijn er ook mogelijkheden om op regelmatige basis rapporten rond te zenden. Kijk zeker eens in de helpsecties van de systemen of ga te rade bij je systeemaanbieders om beter inzicht in de mogelijkheden te krijgen, vaak geven ze hierin ook extra trainingen.
  • Daarnaast zijn er ook tools die speciaal ontworpen zijn voor data-analyse en datavisualisatie, enkele voorbeelden zijn Tableau en PowerBI. Eens je weet hoe de data in die tools te krijgen, zijn ze vaak heel intuïtief om te gebruiken en geven ze ook veel meer mogelijkheden dan Excel om gericht en frequenter informatie te delen en te gebruiken in je organisatie. Ook hier geen tekort aan opleidingsaanbod en begeleidingsmogelijkheden. Zo zou je bijvoorbeeld op 26 april kunnen deelnemen aan de gratis inspiratiesessie van Netropolix rond Power BI. Hiervoor is geen enkele voorkennis vereist.
Meer info over de inspiratiesessie bij Netropolix vind je hier.

Ook wij kunnen je helpen in je traject om meer data-gedreven te ondernemen!

Via het Futures by Design project willen Blenders vzw en Open Manufacturing Campus vzw (OMC) Kempische kmo’s op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de voordelen van data-gedreven werken en hen bijstaan om stapsgewijs op een betere manier van data gebruik te maken.

Wil jij samen met ons uitzoeken hoe jij ook meer data-gedreven kan werken met je organisatie?

Meld je dan aan bij Futures by Design via deze link: Meld je aan - Futures By Design

Of vul onmiddellijk de data-maturiteitsscan in.

Je kan ons natuurlijk ook rechtstreeks contacteren via een mailtje:

Interreg FBD combined RGB1