Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

INNOVATIES

Interreg FBD combined RGB1

FUTURES BY DESIGN: Data-gedreven innovatie voor kmo's

Looptijd: januari 2019 - december 2022
Online + fysieke hubs
Via het 'Futures by Design-project' bieden Blenders en de Open Manufacturing Campus aan lokale kmo's de gelegenheid om te groeien naar een hogere data-maturiteit. Via een Vlaams-/Internationale samenwerking stellen we kennis en begeleiding gratis ter beschikking. Met als doel: data analyseren en interpreteren om zo de productiviteit en innovatiecapaciteit van je kmo te verhogen. Het project richt zich op kmo’s die nog geen, of beperkte, ervaring hebben met data science. Maar wel de mogelijkheden willen onderzoeken om met behulp van data-analyse een specifieke bedrijfsuitdaging op te lossen. Meld je kmo nu aan via de projectwebsite en selecteer Blenders als contactpartner. Of lees verder voor meer info.
Projectwebsite Futures By Design

Publicaties

01
Drijfveren en hindernissen voor data gedreven innovatie onder kleine tot middelgrote bedrijven
Lees het rapport
02
Nieuwsartikel Made in Kempen 8/10/20
Naar het artikel
03
Nieuwsbrief juni 2020: 'Time to get digital'
Lees meer
04
Why you should care - What does it mean to be data-driven and how to get there?
Lees het rapport
05
Achtergrondstudie
Lees het rapport

Wat is Futures by Design?

Futures by Design komt tot stand met de steun van de Europese Unie.

Het project streeft ernaar om kmo’s in verschillende Europese regio’s te helpen innoveren, groeien en/of de productiviteit van deze kmo's te verhogen. Kmo’s zijn van cruciaal belang voor de economie in verschillende landen, maar hun succes kan worden beperkt door onvoldoende toegang tot gegevens en de beperkte interne kennis of capaciteit om gegevens te analyseren. Want deze kennis en gegevens dragen bij aan innovatie binnen het bedrijf en zorgen voor betere resultaten.

Het project brengt verschillende organisaties in de partnerregio’s in België, Nederland, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk samen. Deze partners delen kennis, ideeën en ervaringen om vervolgens de lokale kmo’s te ondersteunen.

FBD horizental RGB transparent

Doelgroep

OMC en Blenders bundelen de krachten om kmo's in het hinterland van Antwerpen (ruime regio Kempen) te versterken.

Het project richt zich op kmo’s die nog geen of beperkte ervaring hebben met data science en de mogelijkheden onderzoeken om met behulp van data-analyse een specifiek bedrijfsprobleem of -uitdaging op te lossen.

Het FBD traject zoomt voornamelijk in op de mogelijke voordelen van data science voor jouw kmo, op het digitaliseren & de centrale opslag van gegevens en het opkuisen & verzamelen van relevante gegevens. We geven je de data-gedreven mindset mee en werken aan een eerste implementatie om laaghangend fruit te plukken.

Zo heb je als kmo de juiste bagage om de brug te slaan naar geavanceerder gebruik van deze gegevens: de visualisatie & interpretatie van data. Tot slot geven we een idee van de mogelijkheden tot voorspellende analyses en het experimenteren met je verzamelde data eens je als kmo tot volleerd data-expert bent geëvolueerd.

Kmo's vanaf 5 medewerkers, ongeacht de sector, kunnen zich aanmelden.


Piramide
Data driven Journey

Hoe gaan we te werk?

Datagedreven reis voor ondernemers

Als lokale hubs van het project ondersteunen Blenders en OMC je met kennis en tools om je aan het denken te zetten over de data binnen je bedrijf. We doen dit gedeeltelijk online via webinars en online tools die ter beschikking staan op de projectwebsite FuturesbyDesign.net, maar ook via fysieke bijeenkomsten. Geleidelijk werken we richting de eerste stappen om meer data-gedreven te worden, binnen de datacontext van je bedrijf. Wanneer je met alle Futures by Design-tools hebt gewerkt die van toepassing zijn op je bedrijf, heb je een beter beeld van je ambities en uitdagingen op het gebied van data, heb je een duidelijker overzicht van de datacontext binnen je bedrijf en heb je een duidelijk omschreven startpunt voor jouw eigen datatraject.

Het traject is gratis en start met een online data-maturiteitsscan, de 'Data jumpstart'. We bezorgen je de scan na registratie van je kmo.

Het traject is volledig op maat van je kmo. We mikken op een totale tijdsinvestering gaande van 1 werkdag (bij het volgen van de minimum aan tools) tot 4 werkdagen (indien je ervoor kiest de volledige flow en gehele toolset te volgen).

Meld jouw KMO nu aan

Projectpartners

Alexandersoninstitutet (SE), Anglia Ruskin University Higher Education Corporation (GB), atene KOM (DE), BLENDERS vzw (BE), NHL Stenden Hogeschool (NL), Northern Knowledge (NL), Open Manufacturing Campus (BE), Provinsje Fryslân (NL), Sirris (BE), Tilburg University - Jheronimus Academy of Data Science (NL), University of Groningen, Faculty of Spatial Sciences (NL), University of Groningen North West Germany (DE)

Contactpersoon