Duurzaamheid wordt nog vaak misbegrepen. Het is als term jammer genoeg een containerbegrip geworden en wordt wel eens enkel geassocieerd met fair trade, zonnepanelen, bioproducten of goede doelen; terwijl het meer kan zijn dan dat!
Wanneer men duurzaamheid niet meer bekijkt als iets wat in de marge meespeelt, maar effectief opneemt in de structurele bedrijfsvoering, wordt snel duidelijk wat het allemaal kan opleveren voor jouw bedrijf of organisatie. Denk niet in tijd en energie 'kost', maar eerder als 'investering'. We tonen je dat een efficiënt duurzaamheidsbeleid niet eens zo moeilijk hoeft te zijn...
Duurzaam ondernemen staat eigenlijk synoniem voor efficiëntie en je gezond verstand gebruiken.
Het gaat over het maximaliseren van de toegevoegde waarde van je bedrijfsactiviteiten voor zoveel mogelijk betrokkenen. En tegelijk het minimaliseren van de interne en externe milieu- en sociale kosten die gepaard gaan met bedrijfsprocessen (productie etc.). Duurzaamheid is slechts 20% innovatie en maar liefst 80% optimalisatie.
Klinkt dit allemaal nog te theoretisch? Kom dan gerust eens naar één van onze Sustatool activiteiten of neem contact op met Herwin. Volgende activiteit: Sustatool meetup 10 maart.
Want wellicht ga je als organisatie op vele vlakken al duurzaam aan de slag. Heeft jouw organisatie wel de wil om al deze losse acties aan elkaar te koppelen, maar nog geen systematische manier gevonden om dit ook daadwerkelijk te doen? Dan brengt Blenders raad. Hieronder lees je hoe we dit aanpakken.
Een duurzaamheidsbeleid is voor bedrijven en organisaties niet langer een nice to have maar een must. De druk op bedrijven om duurzaam te ondernemen komt niet alleen van buitenstaanders (consumenten, investeerders, politiek, media en milieu) maar in toenemende mate vanuit de medewerkers zelf.
Duurzaam ondernemen kent geen enkel nadeel, we sommen enkele mogelijke gevolgen op:
We nemen je mee in een traject waar we je enerzijds op weg helpen met de Sustatool-methodiek, met ondersteuning van bedenker en UA-professor Hans Verboven. Anderzijds geven we vorm aan een lerend netwerk waar nuttige tips & tricks uitgewisseld kunnen worden en waardevolle ontmoetingen tot stand komen.
Sustatool?
De methode is gebaseerd op academische studies, inzichten rond project- en changemanagement en vooral op de praktijktest bij een 15-tal ondernemingen over een periode van meer dan 2 jaar.
De Sustatool-methode biedt een managementproces-aanpak waarbij diverse duurzaamheidsaspecten op systematische wijze in de dagelijkse werking uitgerold en gemonitord kunnen worden. De Sustatool is een toegankelijke, praktische, no-nonsense aanpak gebaseerd op een systeem van continue verbetering: je kijkt naar wat er reeds gebeurt binnen jouw organisatie en wat anderen doen. Vervolgens zet je in op wat je beter wil doen. Je koppelt de gekozen acties aan jouw doelstellingen, jouw projectplanning en projectuitvoering. Ten slotte voer je een controle uit om te zien of jouw doelstellingen werden bereikt.
Lerend netwerk
50 organisaties die allemaal in +/- dezelfde tijdspanne aan de slag gaan met eenzelfde methodiek, het kan niet anders dan dat daar nuttige tips & tricks uit voortvloeien. Waar de ene tegenaan loopt, gaat bij de ander van een leien dakje en andersom.
Eens per kwartaal organiseren we een bijeenkomst.
Aangezien de Sustatool-methode gebaseerd is op de principes van projectmatig werken, gaan we tijdens de eerste bijeenkomst dieper in op het aanduiden van een interne trekker, het faciliteren van de workshops, het samenstellen van een stuurgroep en het gebruik van de Sustatool als project management tool.
Met die bagage zetten we alle organisaties afzonderlijk aan het werk, elk met hun individuele trekkers en stuurgroepen. Maar we laten jullie niet aan jullie lot over. We plannen namelijk elk kwartaal een bijeenkomst waarop de trekkers samen komen, waar we de voortgang bespreken. Een volgende bijeenkomst is gepland op 10 maart.
Vanuit Blenders houden we tussentijds regelmatig contact om individuele begeleiding te voorzien waar nodig.