Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Circulair verhaal - Nieuw leven voor snijafval Wilms?

Snijafval Wilms

De uitdaging

Het maakbedrijf Wilms uit Meerhout sprak onze Hub aan met een specifieke uitdaging. Tijdens de productie van hun zonweringen wordt snijafval tot een minimum beperkt, maar volledig vermijden is niet haalbaar. Wilms gaat voor duurzaamheid in al haar keuzes en zocht daarom naar een hoogwaardige circulaire toepassing van dit snijafval.

Pennenzakken

Maatwerkbedrijf Lidwina slaagde er alvast in een reeks knappe pennenzakken te vervaardigen. Maar de zoektocht ging nog verder. Niet evident omdat rekening gehouden moet worden met specifieke materiaaleigenschappen, afmetingen en volumes van het snijafval...

Pennenzakrock 02

Deel 1 - Matchmaking

Via de webinars en workshops die we organiseerden kwamen we in contact met Annemie Engels. Als gedreven interieurarchitect en meubelontwerper is zij de ondernemende persoon met de nodige creativiteit die we zochten. Annemie is namelijk oprichter van startup LES en wil de link leggen tussen circulair ondernemen en sociale economie. Ze wist alvast een team rond haar te vormen die verder aan de slag zal gaan met de uitdaging van Wilms. Onder andere via deelname aan de Impact Bootcamp van Blenders worden stappen gezet naar een rendabele businesscase.

Via de nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte van de verdere ontplooiing van dit verhaal! Alvast veel succes aan Annemie Engels en haar ondersteunende team en een grote dankjewel aan Wilms voor deze challenge!

Het (duurzaamheids)verhaal van Wilms
Wilms werkvloer sfeerbeelden 14102021 060

Circulaire symbiose - het juiste waardenetwerk

De samenwerking tussen Wilms en LES is een mooi voorbeeld van een 'circulaire symbiose' en het opzetten van een 'waardenetwerk' zoals uitgelegd in blog 1 - circulaire bedrijfsmodellen:

"Een waardenetwerk bestaat uit de onderneming en alle relevante partners die het nodig heeft om een circulaire activiteit uit te kunnen voeren op een manier die ook waarde levert voor de klant. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een effectief terugnamesysteem voor producten op te zetten zonder de juiste logistieke partners. Een meer geavanceerd voorbeeld is circulaire symbiose, waarbij een afvalstof van het ene bedrijf gebruikt kan worden als waardevolle bron voor een ander bedrijf. Het opzetten van het juiste waardenetwerk is alleszins een belangrijk sluitstuk voor een circulair bedrijfsmodel."

Geïnspireerd?

Met dit verhaal willen we andere (maak)bedrijven inspireren om werk te maken van circulaire opportuniteiten. In dit geval rond het valoriseren van rest-/nevenstromen. De Sociaal-Circulaire Hub wil daarbij graag ondersteunen via gerichte matchmaking, maar ook tijdens het verdere proces blijven we klaarstaan om circulaire initiatieven te doen slagen.
Neem zeker contact op!