Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Foto Vleermuis

Vleermuizenverblijf Campine feestelijk geopend

Op 31 augustus 2018 vond de officiële opening plaats van het nieuwe vleermuizenverblijf op de terreinen van Campine in Beerse. De bouw van deze verblijfplaats is tot stand gekomen met Europese steun in het project 2B Connect, waarin Blenders samen met het Agentschap Natuur en Bos het bedrijf begeleidt bij het nemen van maatregelen rond biodiversiteit.

Nacht van de Vleermuis

Tijdens de “Nacht van de Vleermuis” worden in gans Vlaanderen jaarlijks verschillende activiteiten georganiseerd rond deze nacht-actieve zoogdieren: voor Campine en de partners binnen 2B Connect een ideaal kader om het nieuwe vleermuizenverblijf aan geïnteresseerden te tonen. De avond startte met een drankje aangeboden door Campine en een boeiende inleiding door Joeri Cortens (Natuurpunt CVN) over de verschillende voorkomende soorten vleermuizen en hun leefwijze. Daarna begaf de groep van een 70-tal geïnteresseerden zich richting het nieuwe vleermuizenverblijf en werd het bouwwerk geopend door Willem De Vos (CEO Campine) en Daniël Josten (ANB).

Voor elke soort wat wils

Het vleermuizenverblijf zorgt dankzij een ingenieus bouwplan voor voldoende schuilmogelijkheden, een continue hoge luchtvochtigheid en stabiele temperatuur, zodat deze het jaar rond bruikbaar is voor verschillende vleermuizen. In de winter kunnen soorten als de Watervleermuis er hun winterslaap houden, terwijl in de zomer andere soorten het bouwwerk gebruiken als kraamkamer.

Aansluitend op de opening en een bezoek in het vleermuizenverblijf, gingen de aanwezigen met behulp van batdetectoren op zoek naar vleermuizen in de onmiddellijke omgeving en het aangrenzende natuurgebied Absheide. Deze batdetectoren zijn apparaatjes die de hoge tonen, die vleermuizen uitstoten voor de lokalisatie van hun prooien, hoorbaar maken voor het menselijk gehoor en zo konden verschillende soorten worden opgemerkt. Gedurende de tocht werden onder andere de Gewone en Ruige dwergvleermuis waargenomen, de Watervleermuis, Rosse vleermuis en Laatvlieger.