Weten kinderen en jongeren dan niet wat ze willen? Tuurlijk wel. Dus verdienen ze ook een stem. Op de leeftijd van het stemrecht hebben we in oktober echter geen impact. En zeg nu zelf: enkel maar mogen stemmen zou ook niet volstaan. Daarom wil KIKO dat er in elke gemeente een schepen van kinderen en jongeren mee aan de bestuursknoppen zit. Deze schepen kijkt over alle beleidsdomeinen heen naar het belang van het jonge grut. Elke beleidsmaatregel wordt gespiegeld aan de behoeften en kansen van kinderen en jongeren. Ook moeten ze zelf voldoende inspraak krijgen. Daarom zet deze schepen ook in op actief burgerschap zodat ze hun stem kunnen, mogen, moeten laten horen.
Voor KIKO mag het nog wat meer zijn. We willen kindvriendelijke buurten in een verkeersveilige omgeving. We pleiten voor een goede samenwerking tussen onderwijs en de initiatieven voor opvang en vrije tijd. Zodat kinderen zich kunnen ontplooien maar ook een plek hebben om tot rust te komen of te experimenteren. Wanneer zij daar behoefte aan hebben, aan hun eigen tempo op maat van hun talent. En dit voor ieder kind.
In Vlaanderen wordt meer dan 12% van de kinderen geboren in armoede. Aandacht voor kinderarmoede is dan ook dé rode draad in het beleid. Stem op 14 oktober 2018 voor een kandidaat die hiervoor de mouwen wil opstropen. Die voluit inzet op kinderen en jongeren.
Moeten we nog zeggen dat zij de toekomst zijn?
KIKO zet in op kinderen en jongeren. Hierin ondersteunen we - met doelgerichte trajecten op maat - lokale besturen, onderwijsinstellingen en organisatoren die een kind- en jongerengericht beleid willen opzetten. KIKO geeft eveneens vorming, training en coaching aan coördinatoren en begeleiders in de kinderopvang.