Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Regio in Transitie Samen Circu Leren bewerkt3

Regio in Transitie: Samen CircuLeren, met Hert, Hoofd en Handen

Ok, de titel, daar werken we nog aan … Onthoud voor nu vooral het woord CircuLeren, want dat krijg je als je een aantal partijen samenzet die hard inzetten op zowel het thema ”Levenslang leren” als het thema “Circulariteit”, waarbij op een bepaald moment onderstaande twee vragen samen komen (en niet noodzakelijk in deze volgorde).

Eerste vraag

Wil je levenslang blijven leren, dan gaat dat het best als er een “leergoesting” is of dat je die leergoesting terugvindt. Dat leren gaat waarschijnlijk ook beter als er een intrinsieke motivatie of doel is waarvoor je dit doet en misschien ook in een context waarbij je al doende kan leren zonder dat dit geforceerd als leren aanvoelt. Hoe kunnen we mensen helpen hun weg vinden naar dit soort van informele “leerplaatsen” en hun levenslang leren zelf in handen nemen?

Tweede vraag

Willen we echt de circulaire transitie tot een succes maken, hoe krijgen we de mensen hier dan warm voor en welke vaardigheden hebben ze dan nodig om hier op persoonlijk en/of professioneel vlak aan te kunnen bijdragen? Want circulariteit op zich is een vage term, dus hoe maken we dit concreet? Het is ook niks nieuws, mensen hebben eeuwenlang volgens circulaire principes geleefd zonder het zo te noemen, we zijn het alleen even “ont”leerd … Zorg dragen zodat iets lang meegaat, kwaliteitsvol is, hergebruiken, repareren, delen, … Toch een mooi doel om samen iets aan die afvalberg te kunnen doen, niet? Wat hebben we nodig om dat terug te kunnen (en willen) doen?

Je ziet het bruggetje wel hoop ik?

In Turnhout werken een aantal organisaties al rond deze thema’s vanuit verschillende insteken, maar we voelen aan dat we samen meer en beter kunnen doen hierrond dan ieder vanuit hun eigen werking en perspectief.

Vandaar dat we blij zijn dat we in het kader van de WSE oproep 66: Leerecosystemen fase 1 de volgende 9 maanden (juni 2024-februari 2025) elkaar (nog) beter kunnen leren kennen en kunnen uitwerken hoe we samen aan de slag kunnen gaan met de inwoners van Turnhout en omgeving om zelf nieuwe/oude circulaire vaardigheden aan te leren of anderen hiermee te helpen.

Daarnaast gaan we ook al snel in actie gaan en een paar (circulaire) leeracties opzetten, hierover hoor je snel meer!

Dinsdag 25 juni hadden we alvast de kick-off van onze samenwerking waarbij we (naast af en toe een verwarde blik) vooral enthousiasme zagen en er al veel ideeën en mogelijkheden opborrelden.

De partners waarmee we nu van start gaan zijn met een paar kernwoorden

 • Blenders: trekker Sociaal-Circulaire Hub Kempen, meerdere projecten rond levenslang leren, samenbrengen partnerschappen
 • DINAMO: Turnhoutse open leerhub, vrijwilligerswerk, Repair Café (al 10 jaar!)
 • Stad Turnhout: circulair beleid/acties vanuit de klimaatplannen, helikopterzicht op wat er gebeurt in en rond Turnhout, link naar andere beleidsdomeinen
 • WEB:
  • Circulaire voorloper met meerdere circulaire werkvloeren gericht op o.a. hergebruik, reparaties, upcycling en meerdere materiaalstromen zoals bv. hout, elektro en textiel (Kringloopcenter, WEB Kringwinkel, Resourcelab, Kontoer, Informatek)
  • WebWerkt – opleiding en begeleiding – coachende aanpak
 • deRuimte: sociaal kunstenatelier, eigen krachten/passies (her)ontdekken, co-creatie en participatie
 • Fablab Rock Paper Pencil (vertegenwoordigd vanuit Stripgids): makerspace voor creatieve makers met aandacht voor duurzaamheid en samenwerkingen
 • Open Manufacturing Campus: link naar de maakindustrie, partner Sociaal-Circulaire Hub Kempen

De volgende maanden gaan we zeker nog uitreiken naar andere organisaties waarvan we weten dat ze belang hebben bij deze thema’s.

Maar zie je voor jezelf of je eigen organisatie ook een rol, of wil je gewoon wat meer weten, geef dan zeker al een seintje aan Jan Van Laer (jan.vanlaer@blenders.be) of Stefan Helsen (stefan.helsen@blenders.be).

Partners Circu Leren met logos
Combilogo bleke achtergrond