Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Ranobo2 08 24

Ranobo: even terugkijken naar resultaten

Bedrijven en biodiversiteit lijkt soms een wat lastig huwelijk. Waarom zou een bedrijf aandacht besteden aan natuur? We hebben wel wat anders te doen. We worden ons echter bewuster van het belang van natuur. Ook in het bedrijfsleven. En dus neemt de aandacht toe. Maar hoe doe je dat dan, als je op een kavel zit, waar de groene ruimte beperkt is tot een kleine ruimte aan de voordeur en een smalle strook langs de afsluiting? Er is toch geen plaats? Ranobo, een bedrijf uit Turnhout dat noten en gedroogd fruit verwerkt en verkoopt, is een prachtig voorbeeld van hoe het wel kan met heel weinig ruimte. Ze worden daarin sinds 2019 ondersteund door Blenders en Natuurwerk.

De eye-catcher is een groengevel. Dat past perfect bij het imago van het bedrijf. Het is niet zomaar een groengevel: het is een inheemse groengevel, waarin alleen maar soorten voorkomen die passen bij de natuur in de Kempen. Met de bosaardbei als knipoog naar het fruit dat er verwerkt wordt. Het is mooi om te zien hoe verschillende soorten zich vanuit de groengevel verspreiden over het terrein. De groengevel was overigens een project van Blenders met steun van de Koning Boudewijnstichting.

Voor de deur is een aanplant van struikhei, opnieuw de natuur van de Kempen, gecombineerd met een grasstrook, die in bloei mag komen. Er wordt wel gemaaid, maar veel minder dan een gazon. Eerder zeldzame soorten, die sommige natuurgebieden waardevol maken, staan hier gewoon in de berm en varen wel bij het goeie beheer.

Langs de zijkant van het bedrijf is er een hooiland ontwikkeld, dat heel fraai en bloemrijk oogt in het voorjaar. Je ziet er regelmatig mooie vlinders en wilde bijen. Zo draagt Ranobo ook bij tot het behoud van wilde bestuivers, die we als mens echt wel nodig hebben in de komende jaren en decennia.

En aan de achterzijde is gekozen voor een inheemse houtkant. Opnieuw een bijdrage aan de biodiversiteit, maar meer dan dat: de houtkant sluit het bedrijf zeer goed af en er is ook nauwelijks onderhoud aan. Groenbeheer gaat dan minder kosten.

Wat je nodig hebt om dit waar te maken: een goeie partner met verstand van natuur en deskundigheid in natuurbeheer. Blenders bijvoorbeeld.

Wil je meer weten over groengevels?

Neem dan contact op met Jan Van den Berghe.
Klik hier