Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Heivlinder

De heivlinder, een succesverhaal voor Blenders

Hij en zij zijn gezien, op hetzelfde ogenblik op hetzelfde terrein. En daar zijn we heel blij mee en ook heel fier. Waar dit over gaat? We hebben het over de heivlinder op de terreinen van SCK CEN en VITO. Enkele jaren geleden zijn SCK CEN en VITO, buren van elkaar op de nucleaire site in Mol, gestart met een natuurvisie en een natuurbeheerplan voor hun gronden. Dat is zonder meer bijzonder. Niet enkel in hun bossen, maar ook gewoon tussen de gebouwen en de onderzoeksprojecten wordt de natuur centraal gesteld. De klassieke beplanting, het gazon verdwijnt er om plaats te maken voor heischraal grasland, heide, struweel en bos.

Blenders was daar vanaf het begin bij betrokken, samen met Biotoop. We kozen toen voor een symboolsoort, een doelsoort. Een doelsoort is een zeldzame soort, die er (meestal) niet is, maar waarvan je hoopt dat die door je beheer er wel komt en een duurzame populatie vormt.

Die doelsoort is de heivlinder.

De soort werd vroeger ook wel eens gezien bij SCK CEN en VITO. Er is een populatie langs de andere kant van het kanaal en de heivlinder zwerft wel eens.

Maar dit is anders: meerdere waarnemingen in één jaar met minstens één keer een hij en een zij op hetzelfde ogenblik op hetzelfde terrein. Wat daarbij bijzonder is, is de plaats waar de vlinders gezien worden: telkens op de stukjes met open zand, heide en schrale grassen. Dat is het biotoop van de heivlinder. Daar worden eieren afgezet, daar zijn populaties mogelijk.

Het is nog te vroeg om over een populatie te kunnen spreken, maar het lijkt erop dat de inrichting en het beheer van de terreinen van SCK CEN en VITO goed genoeg is voor haar doelsoort.

Als ecoloog bij Blenders is het zeer fijn om dat te zien (ook met dank aan Biotoop Ecologische Inrichting bv).

Wil je meer info? Neem dan contact op met Jan Van den Berghe.