Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Ondernemend Turnhout 1

Ondernemend Turnhout rond "Circulair en Inclusief Ondernemen" bij Kontoer was een groot succes!

Op 29 augustus bracht Ondernemend Turnhout 70 enthousiaste ondernemers samen voor een inspirerende avond rond "Circulair en Inclusief Ondernemen" bij Kontoer. Tijdens het event verkenden we nieuwe manieren om zowel mensen als materialen opnieuw te laten bloeien. Stad Turnhout, WEB-Blenders, Resourcelab, A-kwadraat en Voka deelden waardevolle inzichten over hoe we samen kunnen bouwen aan een duurzame en inclusieve toekomst in Turnhout. Het Ondernemend Turnhout event van 28 november zal plaatsvinden bij de Open Manufacturing Campus (OMC) met als thema "Turnhout Technology". Noteer deze datum alvast in je agenda!

Een korte terugblik op de avond

Pieter Dockx van Stad Turnhout gaf ons een goed overzicht waarom circulaire economie zo belangrijk is en hoe hier ook in Turnhout aan gewerkt wordt. Met de mooie metafoor van een bergetappe, liet hij ons zien waar Stad Turnhout nu staat in het circulaire beleid. Hij duidde ook goed het belang van het partnerschap en samenwerking in/met de Sociaal-Circulaire Hub Kempen. Wil je meer weten hierover, of over het circulaire ondernemersloket, circulaire sloopwerven of de lokale Turnhoutse voedselstrategie, neem dan gerust contact op met Pieter (pieter.dockx@turnhout.be) of zijn collega Katrijn Driesen (katrijn.driesen@turnhout.be).

Nadat Bart Wuyts als gastheer de focus op circulair en inclusief ondernemen binnen en door de groep WEB-Blenders toelichtte, was het tijd voor mooie verhalen door Roel Wuytens van Resourcelab. We onthouden dat er wel wat parallellen te trekken zijn tussen hoe verschillende bomen en mensen groeien en dat de termen nieuw en oud relatief zijn. Wil je meer weten over “de meubels met een verhaal” van Resourcelab, neem dan zeker contact op met Roel (info@resourcelab.be).

Daarna lieten Anje Vermeiren en Roel Proost nog zien dat zeker in de circulaire economie we samen sterker staan met mooie voorbeelden vanuit A-kwadraat rond circulaire samenwerkingen met een maatbedrijf, zowel in hun business unit Health (o.a. refurbishen van medical devices, hergebruik in de zorg, circulaire ketensamenwerking met de pharmaceutische sector) als in hun business unit Wood (van verpakking vrieskasten voor covid-vaccins naar tuinmeubilair, van vodka vaten naar rustieke vloeren, van houten bodems treinwagons naar authentiek parket). En dit vanuit co-creatie met hun klanten (als het kan in hun eigen idee-café). Wil je graag samenwerken dan kan dat zeker: Anje Vermeiren (anje.vermeiren@a-kwadraat.be) of Roel Proost (roel.proost@a-kwadraat.be).

Bovenstaande waren naast circulaire ook voorbeelden van mooie inclusieve werkvloeren. Evelien Kemland van Voka Welt liet ons ook zien dat inclusieve werkvloeren niet enkel iets is voor de sociale economie, maar iets waar alle bedrijven mee aan de slag kunnen gaan. Ze gaf ons goede inzichten waarom dat een goed idee is en ook hoe we dat kunnen doen door te leren van anderen via de Voka Welt trajecten. Wil je hiermee zelf aan de slag, ga zeker eens een kijkje nemen op: WWW.VOKA.BE/WELT.

Samenwerking in circulaire economie daar hadden we het al over gehad, maar dan was er ook nog een oproep tot samenwerking aan een beter Turnhout met een warme oproep vanuit T'ANtWOORD om mee te werken aan het “Solidaire winkel” innovatieproject om een minder stigmatiserend alternatief uit te werken voor de voedselbedeling. Chris Dielis (chris.dielis@tantwoord.be) vertelt er je graag meer over.

En tot slot mocht Marjolein de concepten van de belevingsruimte Kontoer nog toelichten. En dat was gemakkelijk want ze stond er middenin, dus enkel aan te wijzen en te beleven door onze gasten waarvan we veel lovende woorden gehoord hebben. Ook geïnteresseerd? Neem alvast hier een kijkje Kontoer Turnhout of nog beter, ga ineens langs om het zelf te beleven en te proeven (Korte Gasthuisstraat 42, 2300 Turnhout).

Ondernemend Turnhout 14 Ondernemend Turnhout 19 Ondernemend Turnhout 12 Ondernemend Turnhout 13 Ondernemend Turnhout 18 kopie2 Ondernemend Turnhout 8 Ondernemend Turnhout 2 Ondernemend Turnhout 6