Nieuws

Armen Tekort 6

Hoe een luisterend oor je wereld groter kan maken - Op stap met ArmenTeKort buddy’s Inneke en Chantal

Met het eerste lentegroen in zicht is het fijn om een glimp op te vangen van een bijzondere vriendschap binnen onze ArmenTeKort buddywerking. Ik vergezel vandaag Inneke en Chantal, een duo dat al een aantal maanden samen optrekt. Dat doen ze heel vaak in het prachtige natuurdomein Teunenberg, een oase van rust waar ze allebei echt van genieten. Al snel vinden we hier een bankje in het groen en kunnen we de tijd nemen voor een babbel.

Chantal stelt Inneke voor als een vrolijke en superpositieve vrouw die graag wandelt, een scherp oog heeft voor de natuur en over veel creatief talent beschikt. Sinds kort is Inneke ook, samen met haar dochter nota bene, druk in de weer om haar diploma te behalen. Over daadkracht gesproken! Voor Inneke is Chantal bijzonder in haar leven. Ze zit al te popelen om te vertellen waarom!

Hoe zijn jullie allebei met ArmenTeKort in aanraking gekomen?

Inneke: Als alleenstaande mama met een zware schuldenlast als gevolg van een scheiding probeerde ik zo goed als kon de eindjes aan elkaar te knopen. Toen mijn dochter ziek werd, stond ik er echt alleen voor. Al mijn aandacht was erop gericht om haar te helpen. Mijn sociale leven vervaagde tot ik letterlijk niet meer buiten kwam. Een hulpverlener die aan huis kwam stelde voor om eens contact op te nemen met ArmenTeKort. Ik was eigenlijk direct enthousiast over het idee van een buddy. Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer er een goede match voor mij gevonden werd, maar zogauw ik Chantal ontmoette was er onmiddellijk een klik.

Chantal: Ik kwam in contact met ArmenTeKort via LinkedIn. Ik bevond me op een punt in mijn leven waarop ik iets wou doen voor de samenleving. Ik wou iets vinden wat echt betekenisvol is. En alsof het universum ermee speelde kreeg ik prompt een berichtje in mijn LinkedIn-inbox van Theo Vaes die sprak over de buddywerking van ArmenTeKort. Ik besloot eens te gaan luisteren en woonde een informatieve bijeenkomst bij. Onmiddellijk dacht ik "Dit is iets voor mij." Hier wou ik echt voor gaan. Na de buddy opleiding zat ik dan ook op hete kolen om te starten. Ik was enorm blij toen ik een telefoontje kreeg dat er een match gevonden was.

Als Chantal en Inneke op pad gaan, dan wordt er wat afgekletst. Dat was van het begin af zo, en dat is niet meer gestopt. “Veel stiltes vallen er bij ons niet”, lachen ze allebei. Hun eerste ontmoeting draaide uit op een wandeling van 9 kilometer. En daarmee werd de start gemaakt van een mooie vriendschap.

Armen Tekort 12

Wat betekent het voor jullie om buddy te zijn?

Inneke: Het is heerlijk om een buddy te hebben, iemand waar ik mijn verhaal aan kwijt kan en die de tijd neemt om te luisteren. Ik had zo iemand helemaal niet in mijn omgeving. En dat maakt een zware en moeilijke periode er niet makkelijker op. Chantal kan enorm goed luisteren. Dat doet me deugd. Sterker nog, mijn leven is helemaal veranderd sinds ik Chantal ken. Mijn wereld is letterlijk groter geworden. En nu mijn dochter wat zelfstandiger is, merk ik dat er voor mij terug wat ruimte komt om ook voor mezelf te kiezen. Zo komt het dat ik op dit moment druk in de weer ben om kampeerspullen te verzamelen. Ik wil er deze zomer graag op uit trekken. Chantal beloofde me om zeker een keertje op bezoek te komen als ik op de camping zit. Ik kijk er nu al naar uit!

Chantal: Ook voor mij is het een enorme meerwaarde om buddy te zijn. Het is heel fijn om te horen dat Inneke zoveel deugd heeft van ons buddyschap. Want ik heb het gevoel dat ik zelf niet zoveel doe. Inneke zet alle stappen zelf, en het is geweldig om te horen dat dit alles hieruit is voortgekomen. Daarbij maakt het buddyschap mijn wereld ook groter, mijn perspectief erop althans. Ik ben net als Inneke ook een alleenstaande mama en besef nu meer dat de kaarten heel snel anders kunnen gaan liggen. Dat besef maakt je bescheidener. Het buddyschap geeft je echt een bredere blik.

Wat is jullie raad aan mensen die twijfelen om buddy te worden?

Inneke: Ik denk dat sommige mensen misschien een beetje bang zijn om mee te doen: maar ze moeten absoluut geen schrik hebben. Het is alleen maar positief.

Chantal: Het lijkt misschien veel effort, maar eigenlijk valt dat heel goed mee. De bedoeling is om iedere week af te spreken. Wij doen dat tweewekelijks, dus je kan je eigen balans hierin zoeken.

Bovendien zijn onze ontmoetingen voor mij echt een rustmoment. Temidden van de drukte van werk en gezinsleven, waar altijd wel iets te doen is, biedt een buddywandeling mij steeds weer een moment van ontspanning.

Volop kletsend vervolgen we het wandelpad in Teunenberg tot we weer op de parking belanden. En daarmee zit deze buddy ontmoeting erop. Opnieuw mocht ik getuige zijn van een verhaal van vertrouwen, vriendschap en stappen vooruit. Wat een voorrecht om mee de schouders onder dit verhaal te mogen zetten! - Ilse Van Gorp

Met dank aan Cathérine Kemps voor de foto’s.

Wil ook jij mee bouwen aan krachtige buddyverhalen? Wil je zelf buddy zijn? Of de wereld van het buddyschap vrijblijvend verkennen?

Kom dan naar één van onze online infosessies en laat je inspireren.
Meer info vind je hier