GrowIn 4.0 komt tot stand met de steun van de Europese Unie.
De maakindustrie is van groot belang voor de economie van de Noordzeeregio en blijft een belangrijke drijfveer voor groei.
Het GrowIn 4.0 project focust op de dagelijkse uitdagingen én de bijkomende opportuniteiten waarmee kmo-productiebedrijven van de Noordzeeregio geconfronteerd worden. Veel van deze productiebedrijven evolueren richting de vierde industriële revolutie – Industrie 4.0 – die wordt gezien als de industrie van morgen.
Als de maakindustrie in de Noordzeeregio competitief wil blijven, moeten we het potentieel voor productiviteit en groei benutten dat Industrie 4.0 aanbiedt. Er is duidelijk nood aan een deskundige en slimme verzameling van efficiënte methodes, tools en kennis om kmo's te begeleiden in hun overgang naar Industrie 4.0.
GrowIn 4.0 mikt op het uitbouwen van sterke competenties en tools in de deelnemende regio’s. In de eerste plaats ter ondersteuning van kmo-productiebedrijven. Het doel is om een sterk partnerschap tot stand te brengen dat kennis verzamelt over de maakindustrie en Industrie 4.0. De belangrijkste uitdagingen en oplossingen met betrekking tot de implementatie van de Industrie 4.0 zullen onderzocht worden.
De resulterende collectie van nieuwe of verbeterde methodes en tools – ontwikkeld in interactie met de kmo's – zal universeel zijn binnen de verschillende gebieden van de Noordzeeregio.
Het budget ter beschikking gesteld door Interreg North Sea Region (2017-2020) bedraagt € 1.803.797. Het totale projectbudget bedraagt € 3.607.589.
Blenders en Open Manufacturing Campus reiken de hand naar productiegerelateerde kmo’s in de ruime regio rond Turnhout. Het project GrowIn 4.0 ligt dan ook in directe lijn met de missie van OMC, nl.: de industrie van de toekomst in Vlaanderen mee vorm en inhoud geven als echte hotspot van open innovatie.
Waar OMC ideaal geplaatst is om de reeds aanwezige expertise in high tech volume productie te delen met zijn community, zal Blenders in het project zijn uitgebreide netwerk aanspreken en zoals steeds proberen verbindingen te leggen. Met als gezamenlijk doel het creëren van positieve economische impact.
In samenwerking met de andere projectpartners wordt er kennis vergaard, methodes getest en geschikte businessmodellen ontwikkeld om de uiteindelijk verworven tools individueel en op maat toe te passen op kmo-productiebedrijven in Vlaanderen. We geloven namelijk dat niet elke productiegerelateerde kmo op hetzelfde punt staat in de transformatie naar een bedrijf van de toekomst en mogelijk worstelt met zijn eigen uitdagingen en groeimogelijkheden.
Allianz für die Region GmbH, Anglia Ruskin University, Blenders, Europäisches Institut für Innovation, Flanders Make, Greater Cambridge Greater Peterborough Enterprise Partnership, Hanze Hogeschool, Open Manufacturing Campus, Ostfalia University of Applied Sciences, Region Midtjylland, Samenwerkingsverband Noord Nederland, TWI Ltd, Væksthus Midtjylland, VIA University College, Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen