Sinds enkele maanden zijn Lies en Celine aan elkaar gekoppeld via de buddywerking van ArmenTeKort. Ze kennen elkaar nog niet heel lang, maar voor beiden voelt het alsof ze elkaar al jaren kennen. "Het is al heel intensief geweest," zegt Lies. "We hebben niet alleen veel ondernomen, maar ook veel met elkaar gedeeld. Celine vroeg me al snel om samen dingen te doen en ik merkte dat ik direct betrokken raakte."
Celine vult aan: "Voor mij is het moeilijk om met iemand een klik te hebben, maar met Lies ging dat verrassend makkelijk." Het is duidelijk dat hun relatie veel meer is dan een formele afspraak – het is een band die draait om wederzijds respect, steun, groei en plezier.
Lies ontdekte ArmenTeKort via sociale media, op zoek naar iets zinvols om te doen. "Ik wilde iets bijdragen aan de samenleving, iets wat echt betekenisvol was. Na de buddy-opleiding voelde ik meteen: dit is iets voor mij," vertelt ze. Celine kwam via haar psychologe in contact met de organisatie. Met het einde van haar verblijf in een voorziening in het vooruitzicht, was ze op zoek naar manieren om haar netwerk uit te breiden. "Het was spannend om Lies voor het eerst te ontmoeten, maar al snel voelde het goed," herinnert Celine zich.
Wat opvalt in hun verhaal is hoe ze elkaar aanvullen. Lies beschrijft Celine als een "actieve spring-in-'t-veld" die, ondanks haar jonge leeftijd, veel zelfstandigheid toont. Tegelijkertijd is Celine dankbaar voor de steun die Lies biedt: "Ze zoekt mee naar oplossingen en staat altijd voor me klaar als ik het moeilijk heb."
Celine durft nu meer, mede dankzij de kleine stappen die Lies haar laat zetten. "Bijvoorbeeld, ik vond het moeilijk om iets te bestellen of een pakketje af te geven. Maar als Lies erbij is, durf ik het ineens wel."
Lies, op haar beurt, vindt het verrijkend om met iemand als Celine op te trekken: "Het doet me beseffen hoe vanzelfsprekend veel dingen zijn die je ooit hebt moeten leren. Het confronteert me met wat het betekent om al zo jong zelfstandig te moeten zijn. Daarbovenop haalt het buddyschap je uit je dagelijkse routine en opent je ogen voor andere perspectieven. Het is niet alleen goed voor je buddy, maar ook voor jezelf."
De twee hebben samen al veel ondernomen, van zanglessen tot bezoek aan familie in Nederland. Binnenkort staat er zelfs een trip naar Rotterdamse musea op het programma. "Op heel veel dingen zeg ik ja, maar ik vind het ook helemaal ok om nee te zeggen” lacht Lies. "Meegaan naar de motorcross bijvoorbeeld, daar heb ik voor bedankt.” Ze zijn rechtuit tegen elkaar en zeggen waar het op staat. Ook daarin zijn ze een goede match. Een nee is een nee, een ja is een ja.
“Daarstraks ook” vertelt Lies, “Celine had best een pittige nacht en dag achter de rug. Ik heb haar verschillende keren voorgesteld om het interview uit te stellen, maar voor haar was dat een resolute nee, dat doen we niet.”
Lies waardeert de kansen die Celine haar biedt om nieuwe dingen te ervaren: "Ik kom dankzij Celine’s zang en acteertalent in werelden waar ik anders nooit zou komen. Het is geweldig om met iemand zoals haar iets op te bouwen.”
Celine wil andere jongeren aanmoedigen om ook de stap te zetten naar het buddyschap. "Er zijn zoveel jongeren die er alleen voor staan. Het kan echt helpen om een buddy te hebben die je ondersteunt en waar je op kunt rekenen. Het is niet erg als je buddy wat ouder is, maar het zou ook fijn zijn als er meer jonge buddy's komen. Dan kan je misschien ook samen uitgaan of spontaner afspreken"
In de schemerende avond op weg terug naar huis, geniet ik nog na van mijn gesprek met dit duo dat, ondanks hun leeftijdsverschil, een bijzondere vriendschap heeft opgebouwd. Hun verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe het buddyschap levens kan veranderen, voor zowel de buddy als de persoon die begeleid wordt. En met die gedachte sluit ik de avond af. - Ilse Van Gorp