Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Hop Up NB 10 23

Destelbergen zet volop in op een rijke buitenschoolse tijd voor kinderen

Blenders ontwikkelde Hop Up 5 jaar geleden als antwoord op het nijpend tekort aan speelkansen voor kinderen in hun buitenschoolse tijd. Vandaag geeft het BOA decreet (buitenschoolse opvang en activiteiten) lokale besturen de regie in handen om deze tijd van schoolkinderen te verrijken. Destelbergen slaat daarvoor de handen in elkaar met Hop Up.

De tijd dat ouders of grootouders elke dag meteen na schooltijd hun kinderen aan de schoolpoort stonden op te wachten ligt al even achter ons. Tegelijk is het tekort aan opvangplaatsen voor schoolgaande kinderen al jaren een knelpunt in Vlaanderen. Kinderen brengen steeds meer hun buitenschoolse tijd door op school waar de speelmogelijkheden beperkt zijn.

Om dat beter op te vangen neemt lokaal bestuur Destelbergen de regie buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) in handen. Belangrijkste doel is om de buitenschoolse tijd voor kinderen te verrijken. Zodat kinderen zich buiten de schooluren ook voluit kunnen ontplooien via spel en beweging. Of net genieten van de nodige rust na een intense schooldag.

Om deze doelstellingen te bereiken slaat Destelbergen de handen in elkaar met Hop Up, de pop-up speelomgeving die we binnen Blenders ontwikkelden en sinds 2018 in Vlaanderen en Nederland aanbieden aan organisaties die ruimte willen maken voor vrij spel van kinderen.

Vanaf september zullen de opvangruimtes van alle 6 basisscholen in Destelbergen verrijkt worden met een Hop Up Playground. Met de levensgrote, maar lichte materialen krijgen kinderen en hun begeleiders alles in handen om hun eigen, uitdagende speelomgeving vorm te geven: van een spannend beweeg-parcours, over fantasierijke constructies tot lekker chillen in zelfgemaakte kampen.

Op die manier brengt Hop Up de intrinsieke kracht van kinderen naar boven. Kinderen ontpoppen zich opnieuw tot de krachtige onderzoekers en vindingrijke architecten die ze van nature zijn.

Kinderen opnieuw alle ruimte geven om vrij te spelen is cruciaal voor hun ontwikkeling en mentale gezondheid. Kinderen willen een speelplek die ze zelf kunnen vormgeven en veranderen. Geheel naar eigen wens en zonder inmenging van volwassenen. Dat is precies wat de Hop Up Playgrounds doen. Ze zetten kinderen terug aan het roer van hun eigen speeltijd!

Meer weten over Hop Up?

Neem dan een kijkje op de website.
Klik hier