Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

Nieuws

Behangerswesp

Bijzondere insecten bij SCK CEN en VITO

Of hoe goed natuurbeheer prachtige resultaten kan geven? Een verhaaltje … Op het terrein van SCK CEN en VITO staan een aantal dode bomen. De kruin is verwijderd en de schors is er ondertussen afgevallen. En toch blijven ze staan. Voor de biodiversiteit. De bomen zitten ondertussen vol gaatjes. Eigenlijk zijn het insectenhotels, maar dan de natuurlijke versie. Daarom worden ze ook onderzocht. Elke keer als de zon schijnt en Blenders is er op het terrein, gaan we kijken of en welke insecten er te zien zijn. Dat heeft al een paar prachtige soorten opgeleverd.

Veel uitleg hoeft niet, de foto’s onderaan volstaan om de schoonheid ervan te zien:

Foto links: Een sluipwesp uit het Dolichomites-complex

Foto rechts: De behoorlijk zeldzame Behangerswesp

Dus ja, dit toont dat dode, staande bomen een schat aan biodiversiteit kunnen herbergen.

We weten dit alles omdat Blenders een langlopend contract heeft met SCK CEN en VITO, waarbij we verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitsbewaking van het natuurbeheer en de monitoring daarvan.

Concreet zorgen we voor de technische kwaliteit van de offertevragen, de aansturing van aannemers die natuurwerken komen uitvoeren en het natuuronderzoek dat de evolutie van de natuurkwaliteit moet bewijzen.

Dit alles toont dat werken aan kwaliteit loont. Het is een stap in het oplossen van de biodiversiteitscrisis. Meer bedrijven en organisaties zouden daaraan kunnen bijdragen.

Wil je graag meer info?

Neem dan contact op met Jan Van den Berghe.
Klik hier