Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

HOP UP SERIOUS PLAY - inspiratiesessies

HOP UP SERIOUS PLAY

HOP UP SERIOUS PLAY - 23/10/2018

Inspiratiesessies

Sessie 1: Lokaal bouwen aan speelkansen met Hop Up

De roep om efficiëntere samenwerking en meer gedeeld ruimtegebruik tussen onderwijs, kinderopvang-, sport- en vrijetijdsorganisaties klinkt steeds luider. Mooi op papier, maar uitdagend in de praktijk. Annelies Hautekeete (Jeugddienst Bornem) en Annelies Claes (KIKOEN vzw) getuigen hoe zij bouwen aan meer en betere speelkansen voor kinderen door in te zetten op gedeeld ruimtegebruik en samenwerking tussen opvang, school en vrije tijd. De Hop Up Playgrounds helpen de klus klaren.

Annelies Hautekeete - Diensthoofd Jeugd Gemeente Bornem

Annelies Claes – Directeur KIKOEN vzw

Sessie 2: Een pleidooi voor vrijheid

Allemaal dezelfde prent inkleuren, om de beurt een oefening doen en 15 minuten speeltijd op een kale speelplaats? Kinderen verdienen beter! Met concrete voorbeelden en bruikbare kaders zoeken we naar meer vrijheid en kansen om écht te spelen, overal waar kinderen zijn. Een pleidooi voor meer kind zijn, meer actorschap en meer open einde, waar je na deze sessie anderen gegarandeerd mee kan overtuigen.

Amke Bailleul – Speelmakers

www.speelmakers.be

Sessie 3: Wildebras, ravotten in de wildernis

Wildebras staat voor wild spelen. Verborgen stukjes groen in de stad worden ontsloten en omgevormd tot avontuurlijke speelterreinen en bouwspeelplaatsen voor echte ‘wildebrassen’. Stukjes wildernis waar kinderen zichzelf kunnen zijn. Thuisbasis van Wildebras is de wildernis van Kortrijk en omstreken. Maar ze hebben hun zinnen op heel Vlaanderen gezet. U bent gewaarschuwd!

Jolle Desloover en Simon Verschelde – Wildebras

https://www.wildebras.org

Sessie 4: Aan de slag met Hop Up!

Ontdek, probeer, verzin, bouw, creëer. We testen uit wat Hop Up allemaal te bieden heeft en laten het kind in onszelf helemaal los!

1,2,3 START!

Sarah Ostyn – Hop Up

Sessie 5: Een speelse begeleidershouding

Wat verwachten we van begeleiders bij het spelen van kinderen? We zien hoe ‘grote mensen’ het spelen van kinderen écht kunnen versterken, zonder enkel toe te kijken of teveel te sturen. We geven je handvaten mee om met een team aan de slag te gaan en iedereen te stimuleren tot meespelen en impulsen geven.

Bart Straetman - Speelmakers

www.speelmakers.be

Sessie 6: Spelend Leren

Leren gaat beter als het leuk is! Maak kennis met de methodiek Spelend Leren, een vorm van pedagogisch en competentieversterkend jeudwerk ontwikkeld door Kras. Spelend Leren vertrekt vanuit ervaringen, belevingen en opvattingen van kinderen zelf en stimuleert hun eigen wil om te groeien. Deze sessie inspireert je om via spel en muzische domeinen aan de slag te gaan.

Annelies Servaes

www.spelendleren.be