INNOVATIE, ESSENTIEEL MAAR NIET VANZELFSPREKEND
Innovatie binnen bestaande structuren is van nature moeilijk, omwille van de structuur, de vastgelegde procedures, de bestaande opdeling in departementen en zo meer.
Om als organisatie te kunnen innoveren zijn er een aantal voorwaarden:
Uit een eerste onderzoek bij een 20-tal organisaties is gebleken dat de ruimte tot innoveren moeizaam wordt gecreëerd. De weerstand bij management en uitvoerende functies is groot.
Innovatie wordt vaak beschouwd als incrementele aanpassingen om de bestaande procedures en cultuur amper in vraag te moeten stellen.
Organisaties die inzetten op innovatie doen dit eerst in een aparte cel. Het doel is de verschillende departementen begeleiden bij innovatieve projecten. Pas in een latere fase wordt innovatie ‘ingekanteld’ in de departementen.
Deze aanpak leidt tot een voorzichtige benadering waarbij in zowel fase een als fase twee ‘business as usual’ voorop staat. Organisaties hebben het moeilijk innovatie op een strategisch niveau te tillen of op een parallel spoor te zetten.
Innovatie wordt belemmerd door een gebrek aan hoogdringendheid, te weinig enthousiasme, het ontbreken van een mandaat en een focus op het beheer van het toegekende budget.
EEN CoP ALS HEFBOOM VOOR INNOVATIE
Als partner van designbureau WAAI (Jan Van Caneghem) zet Blenders een Community of Practice rond Innovatie op waarin we organisatie- of innovatieverantwoordelijken uit diverse sectoren samen brengen; managers uit grote, middelgrote of kleine bedrijven, social-profitorganisaties en (lokale) overheden.
De leden van de CoP kunnen elkaar helpen bij het creëren van opportuniteiten en het evalueren van innovatieprojecten:
De community of practice loopt over een periode van een jaar. Indien Corona het toelaat starten we op 1 en 2 april 2021.
In een persoonlijk intake-gesprek gaan we na wat je belangrijkste doelen zijn. We bespreken de persoonlijke leerdoelen en de uitdagingen voor je organisatie. Zo kunnen we de aanpak van de CoP op maat maken van alle deelnemers.
Daarna volgen zes workshops van telkens een volledige dag; met uitzondering van de kennismakingsworkshop die over anderhalve dag is gespreid om onszelf de tijd te geven elkaar te leren kennen en een goede groepsdynamiek te vestigen.
Workshop 1 vindt plaats in Domein Martinus, Sniederspad 133 te 2980 Halle-Zoersel. De locaties van de andere workshops worden later vastgelegd.
Ben je benieuwd naar dit traject? Wil je graag meer weten?
Schrijf je dan, geheel vrijblijvend, via onderstaande link in voor de gratis online teaser die plaatsvindt op 29 januari 2021.
Van 15u00 tot 17u00 staan Jan en Kris paraat om jouw vragen rond het traject 'Community of Practice rond Innovatie' te beantwoorden.
Tijdens dit ganse traject word je begeleid door:
Meer info over Jan en Kris vind je in de brochure.