Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

EVENEMENTEN

Bouwstof Dries Segers naamsvermelding2

Ontmoeting en uitwisseling: kunsteducatie en buitenschoolse kinderopvang

18/11/21 - 9u30-15u30
Huis van het Kind Herenthout, Kloosterstraat 27
Hoe kan je in een vrijetijdscontext waar vrije keuze centraal staat, kinderen en jongeren de wereld van de kunsten laten ontdekken en spelenderwijs laten beleven? Blenders onderzoekt samen met Kunst in Zicht al een aantal jaren hoe kunsteducatie en buitenschoolse kinderopvang elkaar kunnen versterken. Op 18 november brengen we spelers uit beide werelden samen voor een dag vol ontmoeting, inspiratie en uitwisseling.
Schrijf hier in

Het programma wordt afgetrapt door kunstenaar en pedagogisch coach Jillian Pieplenbosch van Hestia Kinderopvang Amsterdam. Zij vertelt ons tijdens een lezing hoe kunsteducatie een kwalitatieve invulling kan bieden aan de kinderopvang en over de werkwijze Reggio Emilia die zij toepast in de praktijk.

Geïnspireerd door die pedagogiek brengen we drie praktijkvoorbeelden. Op welke manier kunnen we de kunsten – en de kunstenaar met zijn bijzondere manier van kijken en werken – in de opvang brengen en verbinden met het spel van kinderen? En welke rol spelen materiaal en ruimte daarbij? Ontmoeting en uitwisseling staan centraal. Je ontdekt de praktijkcases in kleine groep met veel ruimte voor vragen en gesprek.

  • Praktijktafel Kraaiennest: een digitaal platform van Kunst in Zicht i.s.m. Blenders vol artistieke en kunstzinnige spelactiviteiten op maat van de buitenschoolse opvang
  • Praktijktafel Hop Up: een innovatief speelconcept van Blenders voor plekken en ruimtes waar kinderen tussen 2,5 en 12 jaar spelen, leren en beleven
  • Praktijktafel creatieve leeromgevingen en participatieve ontwerpprocessen door Art Basics for Children
Het volledige programma van de inspiratiedag en de mogelijkheid tot inschrijving vind je hier

De inspiratiedag kadert binnen de Roadtrip cultuureducatie 2021 en is een initiatief van publiq, Kunst in Zicht en Blenders vzw.

Door in te zetten op kruisbestuiving en cocreatie en met nieuwe impactvolle ontwikkelingen zoals Hop Up en DoeDoos, neemt Blenders sinds jaar en dag een ondersteunende en innoverende rol op binnen de buitenschoolse kinderopvang. Op deze manier zet Blenders actief haar schouders onder BOA, het nieuwe Vlaamse decreet dat streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten en meer samenwerking tussen organisaties uit onderwijs, welzijn, cultuur, jeugd en sport.

Bouwen aan een wereld waar kinderen de ruimte krijgen om vrij te spelen en zich krachtig te ontwikkelen, daar draait het ons om!

Logos Roadtrip kunsteducatie en BKO

Contactpersoon