Wij gebruiken cookies om onze website zo goed mogelijk te laten functioneren.

cases

Foto Bos Ecologische Expertise

Ecologische expertise

Nieuwe natuurbeheerplannen voor Vlaanderen: een samenwerking tussen Corridor en Blenders. Het natuurbehoud in Vlaanderen is in volle evolutie. Waar het ooit ontstond uit liefhebbers, die het verlies probeerden aan te pakken en daar wat steun voor kregen uit de overheid, wordt het natuurbehoud stilaan volwassen.

Periode

Doorlopend

Blenders contactpersoon

Jan Van den Berghe

Rol Blenders

Advies en ondersteuning

Partners

Meer in detail

Natuurdoelen zijn Europees beleid, het realiseren ervan verplicht, de controle erop via monitoring wordt ernstig genomen.

De Vlaamse overheid heeft daarom haar regelgeving aangepast. Dat heeft gevolgen voor alle natuurreservaten in Vlaanderen. Uiteraard geldt dat in de eerste plaats voor de Vlaamse natuurreservaten, die allemaal moeten ingepast worden in die nieuwe regelgeving. Daarom heeft het Agentschap Natuur & Bos eerder dit jaar een raamovereenkomst aanbesteed om bestaande beheerplannen om te zetten en aan te passen aan de nieuwe normen. Corridor en Blenders hebben dat contract binnengehaald.

Blenders is daarbij verantwoordelijk voor een aantal boscomplexen tussen Antwerpen en Geraardsbergen. Na een voorjaar van inventarisaties zijn we momenteel hard aan het werk aan de langetermijnplanning van een aantal bosreservaten. De komende jaren komt er voor Blenders nog heel wat werk aan met ondermeer de grote heidegebieden van de provincie Antwerpen. Een fijn vooruitzicht.